2020版高考英语一轮复习 Unit 14 Careers单元话题 语篇训练(每单元3练)北师大版必修5.doc

Unit 14 Careers课时练(一) 阅读理解组块专练——练速度(限时:35分钟)Ⅰ.阅读理解A(2019河北五校联考)Festival of Light, Longleat Safari Park, WiltshireLongleat is celebrating its 50th anniversary this year. Giant lanterns take the shapes of some of the parks animals, and there are also lots of characters in Beatrix Potters books, such as Peter Rabbit, Jemima PuddleDuck, Squirrel Nutkin, to mark the 150th anniversary of the authors birth. There is also a 20metrehigh birthday cake.£ 27.85, adult/ £ 20.65, child/ underthrees, free.15 Dec. to 2 Jan.Festival of Light, Enchanted Park, GatesheadEnchanted Park is an interactive walk through Saltwell Park, just south of the town centre, along a trail (小径) of light with performances and sculptures. The story being told is a Midwinter Nights Tale, inspired by the 400th anniversary of William Shakespeares death. Visitors can join stories and songs with Santa, and attend decorating workshops.£ 8, adult/ £ 2, child/ underfours, free.11-27 Dec.Christmas Glow, RHS Garden Wisley, SurreyThe garden is glowing with giant lighted flowers. Some of the trees are brilliant, too. The glasshouse is decorated like a gingerbread house, and displays (陈列) seasonal plants. There are lanterns around the lake. The cafe serves hot chocolate and apple juice.£ 9.90, adult/ £ 3.60, child.20 Dec. to 2 Jan.Christmas at Kew Gardens, LondonKew is a special place to visit at any time of the day or year, but the festive light show gives it a magical twist, as the milelong trail through the garden is decorated with 60,000 lights. Some of the gardens oldest and tallest trees are also beautifully lit along the way.£ 16, adult/ £ 10, child/ £ 48, family/ underfours, free.24 Dec. to 2 Jan.语篇解读:本文介绍了英国四个公园各自的特色。
1.What can people do in Enchanted Park?A.Visit Shakespeares house.B.Listen to a wonderful tale.C.Enjoy hot chocolate and apple juice.D.Play the part of Santa.解析:选B 细节理解题根据“Festival of Light, Enchanted Park, Gateshead”部分中的“The story being told is a Midwinter Nights Tale”可知,人们在“Enchanted Park”可以听故事故选B项2.Which place will attract children who are fond of fictional animal characters?A.Longleat Safari Park. B.Enchanted Park.C.RHS Garden Wisley. D.Kew Gardens.解析:选A 细节理解题根据“Festival of Light, Longleat Safari Park, Wiltshire”部分中的“Giant lanterns take the shapes of some of the parks animals, and there are also lots of characters in Beatrix Potters books, such as Peter Rabbit”可知,在Longleat Safari Park,巨型灯笼以一些动物的形状呈现,并且也有许多Beatrix Potter书中的动物角色,这样会吸引喜欢虚构的动物角色的孩子。
故选A项3.How much is the admission to Kew Gardens for Mr. Green and his 3yearold kid?A.£ 10. B.£ 16.C.£ 26. D.£ 48.解析:选B 细节理解题根据“Christmas at Kew Gardens, London”中的“£ 16, adult/ £ 10, child/ £ 48, family/ underfours, free”可知,成年人要16英镑,4岁以下的孩子免费,故选B项B(2019沈阳质检)My favorite book, The Secret by Rhonda Byrne, talks about a formula called “SFF”, which stands for “stopping finding faults”. I used to be a critical person and tried to find faults. I guess I somehow inherited this character from my father. Actually many good qualities of my father are worth admiring except this.My father is the person who constantly looks for mistakes in other people and he thinks no one is perfect in the world. His character created a negative atmosphere in my family. I was the same as my father, so I often felt angry, disappointed, depressed, and lonely in school.After I had read my favorite book I began to seek “good things” in other people. It has pletely altered my life. Now I feel happier, I have more friends, I have more trust in people, and I realize everyone has their own strength! Another important lesson I got from this book is that I should always behave myself in a positive manner. Lets admit that we sometimes plain about our situation. Thats not good. “Believe it or not, people dont like to listen to negative opinions.”One more valuable lesson I got from the book is that I should be a good listener. When I was younger, I only wanted people to pay whole attention to my words so that I could show them how important I was. I was very proud and would show off my achievements in school without considering others feelings. I had very few friends and most people considered me as an arrogant person. Now, I find it much easier to make friends after making some changes!语篇解读:本文是一篇记叙文,文中讲述了Rhonda Byrne的书《秘密》对作者人生态度的影响。
4.Why does the author like the book The Secret?A.Because hes found the secret of success from it.B.Because the book uncovers the secrets of happiness.C.Because hes learnt his fathers character from it.D.Because it helps him change his attitude towards life.解析:选D 推理判断题根据文章第三段中的“After I had read my favorite book I began to seek ‘good things’ in other people”和“Another important lesson I got from this book is that I should always behave myself in a positive manner”和第四段中的“One more valuable lesson I got from the book is that I should be a good listener”可知,《秘密》这本书改变了作者的人生态度,故选D项。
5.What do you know about the authors father?A.He makes his son feel angry and disappointed.B.He likes finding faults with people around him.C.He seems a critical person but in fact is easygoing.D.He can create a negative atmosphere when necessary.解析:选B 推理判断题根据第二段中的“My father is the person who constantly looks for mistakes in other people and he thinks no one is perfect in the world”可知,作者的父亲是一个不停地寻找别人错误的人,他认为世界上没有人是完美的,故B项正确6.The underlined word “arrogant” in the last paragraph probably means “________”.A.selfimportant B.admirableC.troublesome D.coldblooded解析:选A 词义猜测题。
根据画线词前的“When I was younger ... I was very proud and would show off my achievements in school without considering others feelings”可知,作者以前为了能够表明自己是多么重要,只希望人们全神贯注于自己说的话作者在学校非常骄傲,总是不顾及别人的感受而炫耀自己的成绩,因此别人不愿意和他交朋友,大部分的人认为他是一个妄自尊大的(arrogant)人,selfimportant和arrogant同义,故选A项7.What is the authors purpose in writing the text?A.To persuade readers to be good listeners.B.To share his painful changing experience.C.To tell readers the influence of a book on him.D.To show the result of his fathers negative character.解析:选C 写作意图题。
根据全文内容可知,本文重点讲述了Rhonda Byrne的书《秘密》对作者人生态度的影响,使其以更积极和谦恭的态度对待别人因此作者写本篇文章的目的是告诉读者这本书对作者的影响,故选C项C(2019福州四校联考)Have you ever felt so tired after staying up for a night that even coffee doesnt give you the energy that you need? You may have an energy drink, but the benefits of drinking one are heavily outweighed by the risks.In the past years, more and more studies have found the deadly effects of energy drinks on your bodies. The sugar, caffeine and energy supplements (添加物) in energy drinks make up a deadly mixture of ingredients that can affect your heart function and send you to the hospital!A study by the University of Bonn, Germany found that frequent consumption of energy drinks can greatly change the way your heart functions. The study went on to say that consuming energy drinks often causes significantly increased heart contractions (收缩) in adults, which has the potential of putting you at risk of irregular heartbeats.It is possible that many people are unaware of the alarming side effects of energy drinks because of the way they are labelled. Most energy drinks contain between 80 milligrams to over 350 milligrams of caffeine, sugar and energy supplements. When an energy drink is marketed as a diet supplement it may be distributed without a “nutrition facts” label, which would show the harmful supplements that are in the drink. However, even if energy drinks are Food and Drug Administration (FDA) approved, they dont have to show the number of supplements.Energy drinks may be widely available but they arent the healthiest or safest choice for your body. Stay naturally energized, get organized and stay on top of your work so that you dont have to stay up all night to plete assigned tasks. If youd like a natural energy boost, you could make time for a short workout, which will give you all of the energy you need!语篇解读:本文是一篇议论文,主要论述了能量饮料带给人们的害处大于益处。
8. Which of the following is the side effect of the energy drinks?A.Making people thinner.B.Making peoples heart bigger.C.Making people run a risk of falling ill.D.Making people suffer from heart attacks.解析:选C 推理判断题根据第二段第二句“The sugar, caffeine and energy supplements ...can affect your heart function and send you to the hospital”可知,能量饮料中的糖、咖啡因和能量添加物合起来构成有危害的成分混合物,影响你的心脏功能且对身体有害,所以能量饮料的副作用是会使人们有生病的风险9.Why are many people unaware of the harmful effects of energy drinks?A.Because the harmful materials are not labelled.B.Because FDA thinks they are healthy drinks.C.Because they dont read the label carefully.D.Because factories of energy drinks lie to drinkers.解析:选A 细节理解题。
根据第四段第一句可知,人们没有意识到能量饮料的副作用的原因是有害物质没有被标明10.What is the last paragraph mainly about?A.The effects of energy drinks.B.The benefits of doing exercise.C.The better choice of right drinks.D.The way to have enough energy.解析:选D 段落大意题根据最后一段最后一句可知,该段主要讲获得足够能量的方法11.What is the main idea of the text?A.Dont drink energy drinks.B.Many people enjoy energy drinks.C.The materials that energy drinks contain are harmless.D.Energy drinks could send you to hospital.解析:选D 主旨大意题根据全文内容,尤其是第一段中的“You may have an energy drink, but the benefits of drinking one are heavily outweighed by the risks”及最后一段“Energy drinks may be widely available but they arent the healthiest or safest choice for your body”可知,本文讲了能量饮料的害处大于益处,但没有完全否定能量饮料,故排除A项,选D项。
D(2019广州调研)Petrol and diesel cars may still dominate our roads, but their days are numbered. A recent university study found that current electric cars could be used for 87 per cent of daily car journeys in the US. That figure could rise to 98 per cent by 2020.One hurdle to the widespread adoption of electric cars has been “range anxiety” — drivers concerns about running out of juice on a journey. While petrol stations are conveniently located across national road systems, the necessary network of electric charging stations is still being developed. That said, charging points are being increasingly mon throughout the USA. Attitudes towards electric vehicles have changed quite considerably over the last few years. Not that long ago, electric cars were met with distrust, and their large price tags drove customers away. Thanks to improvements in battery capacity, recharging times, performance and price, the current generation of electric cars is starting to persuade critics. Plugin cars will soon give internal bustion engine models a run for their money.As well as advancements on the road, electric vehicles are taking to the seas and skies. Electric boats are among the oldest methods of electric travel, having enjoyed several decades of popularity from the late 19th to the early 20th century before petrolpowered outboard motors took over. Now, the global drive for renewable energy sources is bringing electric boats back. Steps towards electric air travel are also being made, with Airbus and NASA among the organizations developing and testing battery powered planes. The experiments could soon make mercial electric flight a reality.Electric vehicles do not produce any emissions. Were the US to act on the studys findings and replace 87 per cent of its cars with electric vehicles, it would reduce the national demand for petrol by 61 per cent. However, because of the production processes and the generation of electricity required to charge these vehicles, they cannot claim to be pletely emissionfree. That said, as many countries continue to increase their use of renewable energy sources, electric vehicles will bee even cleaner.语篇解读:本文是一篇说明文,主要介绍了汽油和柴油车将逐步被电动汽车代替以及电动交通工具在未来的发展。
12.Which is the best title for this passage?A.My Dream CarB.History of Electric CarsC.Problems with Petrol CarsD.Driving into the Future解析:选D 标题归纳题通读全文可知,本文介绍了汽油和柴油车将逐步被电动汽车代替以及电动交通工具在未来的发展D项“驶向未来”形象地概括了文章的主旨,故选D项13.As used in Paragraph 2, the underlined word “hurdle” means “________”.A.aim B.barrierC.consequence D.step解析:选B 词义猜测题根据第二段中的“drivers concerns about running out of juice on a journey”可知,司机担心在路上没电的问题因此,这是电动汽车普及的一个障碍,故选B项14.In the past, why did many people refuse to buy the electric cars?A.They were not good value.B.They were very poorly made.C.They were not widely promoted.D.They couldnt travel at a high speed.解析:选A 细节理解题。
根据第三段中的“Not that long ago, electric cars were met with distrust, and their large price tags drove customers away”可知,人们是被当时这种电动汽车的价格吓跑的;根据该段中的“Thanks to improvements in battery capacity, recharging times, performance and price, the current generation of electric cars is starting to persuade critics”可知,随着电池容量的增大、可充电次数的增加、汽车性能的改善和价格的优化,这一代电动汽车已经开始吸引消费者购买了这说明以前的电动汽车在各方面还不够完善,人们认为不值那个价钱故选A项15.What is the function of Paragraph 4?A.To introduce the history of electric travel.B.To explain why the world needs more electric cars.C.To show why more people have interest in electric cars.D.To describe different ways electric vehicles can be used.解析:选D 推理判断题。
根据第四段中的“electric vehicles are taking to the seas and skies”可知,除了在公路上,其他地方也可以使用电动交通工具故选D项Ⅱ.阅读七选五(2019郑州质检)Helen Keller once wrote, “The unselfish effort to bring cheer to others will be the beginning of a happier life for ourselves.” __16__ The UN has set December 5 as International Volunteer Day to give recognition to these people.Nineteenyearold Andrew Makhoul was a munications major at the University of Pennsylvania.It was ing up to spring break, but unlike his classmates, Makhoul wasnt planning on spending the break relaxing.__17__He traveled to Guatemala.He went to an orphanage (孤儿院) in one of the most violent and poor parts of Guatemala City.__18__ Although he didnt speak much Spanish, he found munication wasnt a problem: “You municated with love.” And what he gave out, he got back: “You could see love when you looked in their eyes.”Makhouls first time as a volunteer only lasted a week, but by the end of that week, he knew hed be back in the future.__19__ The UN highlighted the case of Palestinian women who are survivors of breast cancer.As part of the UNs Aid and Hope Programme for Cancer Patient Care, the women have been volunteering their time to create lowcost breast prostheses (假体) to be distributed to women for free, among whom Shahd ElSwerki is a brilliant example.__20__ By the end of her time there, she admired these women who are “not only survivors but also volunteers”.About 2,400 years ago, Greek philosopher Aristotle said, “The essence (本质) of life is to serve others and do good.” Volunteers all around the world are making these words e true, each and every day.A.It depends upon volunteers to stay open.B.She worked with the women as part of the programme.C.Here, we tell two volunteering stories from around the globe.D.Sometimes, volunteers themselves live with huge challenges.E.He decided to spend his time doing something useful for people.F.Volunteers want to do their best to make the world warmer and more beautiful.G.These words certainly prove true for the millions of volunteers all over the world.语篇解读:本文是一篇说明文,主要介绍了志愿活动的意义以及一些志愿者所从事的志愿活动。
16.解析:选G 上文提到Helen Keller的话:为他人带来快乐的无私努力将是我们自己更幸福生活的开始G项意为“这些话对全世界数以百万计的志愿者来说无疑是真实的”与上文语义衔接其中unselfish effort与volunteers相呼应,故选G17.解析:选E 上文说春假就要开始了,但是和他的同学不同的是,Makhoul不打算把时间花在休息上E项表示他决定把时间花在为人们做一些有用的事情上,符合语境,故选E18.解析:选A 上文说他去危地马拉城,局势最动荡和最贫困的其中一个地区的一家孤儿院,A项表示它依靠志愿者来维持运行根据常识和语境可知,A项与此处匹配A项中的It指代上文的an orphanage19.解析:选D 下文说乳腺癌的幸存者已经自愿花时间去制作低成本乳房假体,并且免费分发给其他女性(乳腺癌的幸存者),其中Shahd ElSwerki就是一个杰出的例子D项表示有时志愿者自己也面临着巨大的挑战,概括准确,故选D20.解析:选B 上文提到Shahd ElSwerki是一个乳腺癌幸存者但仍然作为志愿者帮助他人,下文说在那里的一段时间结束后,她钦佩这些女性既是幸存者又是志愿者。
故B项“作为项目的一部分,她与这些女性一起工作”,承上启下,符合语境,故选B课时练(二) 语言知识运用组块专练——练准度(限时:30分钟)Ⅰ.完形填空(2019安徽省知名示范高中质检)I wasnt prepared for the way I felt when my 18yearold son, Dylan, left for Asia during his winter break.I was __1__ the moment he first told my husband Michael and me that he wanted to use some of his __2__ to travel around8 China. We were excited for him to explore the world. We told him that __3__ was one of the best ways to spend his money and the __4__ will last a lifetime.On the morning of Dylans departure, he __5__ a few more things into his bag. Before he and Michael __6__ to the airport, I yelled, “Be safe, and __7__ when you arrive in Shanghai.”That night, __8__ he was flying somewhere over the Pacific Ocean, it hit me that Dylan was really on his __9__. I woke hourly, each time __10__ the clock and counting the hours before he would land the following morning. __11__ my decision to let him go alone, I prayed, and thought about all the things that could go __12__. Then I heard from him. The first text said hed arrived. The second text said his luggage didnt __13__ it.Feeling anxious, I madly attempted to __14__ down his luggage. To search for the lost baggage, I persuaded him to go back to the __15__ and suggested he go to the airlines office. My efforts __16__. All the while Dylan was texting me he was all right.After that, there was no more __17__ about the lost luggage. I knew that hed figure it out, and that the life lesson would be __18__.Several days into the trip, Dylan sent a photo from Hong Kong. “I thought I could never study abroad anywhere but Europe. __19__ I could definitely do it here,” his note read.And I was __20__.语篇解读:本文是一篇记叙文。
儿子Dylan十八岁时独自一人去中国度寒假,“我”和丈夫鼓励他旅行,但“我”又担心他的安全落地时,他的行李没能送达,最后他自己解决了问题他的独自旅行会让他终生难忘……1.A.thrilled B.worriedC.eager D.upset解析:选A 根据下文中的“We were excited for him to explore the world”可知,对于他主动探索世界,我们很高兴;并结合本句可以判断,他告诉“我”和“我”的丈夫说他要去中国旅游,那一刻“我”很激动thrilled意为“兴奋的,激动的”,符合语境worried意为“担心的”;eager意为“热切的,渴望的”;upset意为“难过的”2.A.caution B.savingsC.relations D.friends解析:选B 根据下文中的“spend his money”可知,他要使用他自己的一些积蓄去中国旅行savings意为“积蓄”,符合语境caution意为“小心,谨慎”;relation意为“亲戚,关系”3.A.travelling B.learningC.driving D.purchasing解析:选A 根据上文中的“travel around China”可知,我们告诉他,旅行是使用他的钱的最好方式之一。
travel意为“旅行”,符合语境learn意为“学习”;drive意为“驾驶”;purchase意为“购买”4.A.costs B.virtuesC.items D.memories解析:选D 根据语境可知,旅行是使用他的钱的最好方式之一,而且记忆将持续终生memory意为“记忆”,符合语境cost意为“花费,费用”;virtue 意为“美德”;item 意为“项目”5.A.put B.stuckC.reached D.knocked解析:选A 根据语境可知,在Dylan离开的那天早晨,他将更多的东西放进包里put ... into意为“将……放进”,故A项正确stick意为“贴”;reach意为“到达”;knock意为“敲,击”6.A.took off B.saw offC.pulled away D.moved on解析:选C 丈夫Michael和儿子一起驾车去机场pull away意为“开走”,符合语境take off意为“起飞,脱掉”;see off意为“给……送行”;move on意为“继续前往”7.A.write B.callC.text D.email解析:选C 根据下文第四段倒数第二句中的“The first text”可知,“我”祝愿他一路平安,并希望他在到达上海时给“我”发短信。
text意为“(用手机)给……发短信”,符合语境write意为“书写”;call意为“(给……)打电话”;email意为“给(某人)发邮件”8.A.since B.thoughC.after D.while解析:选D 那天晚上,当他飞过太平洋时,“我”突然想到,儿子真的独自一人D项意为“当……时候”,故D项正确9.A.behalf B.feetC.mind D.own解析:选D 参见上题解析on ones own为固定搭配,意为“独立的,独自的”,故D项正确behalf意为“代表”10.A.mending B.checkingC.seeing D.winding解析:选B “我”每小时醒一次,每次都查看一下时钟check意为“查看,检查”,符合语境mend意为“修补,修理”;wind意为“缠绕,迂回”11.A.Convincing B.DoubtingC.Admitting D.Denying解析:选B “我”对让他独自去旅行的决定心存疑惑,不断祈祷doubt意为“怀疑,疑惑”,符合语境convince意为“说服,使信服”;admit意为“承认”;deny意为“否认”。
12.A.wrong B.wildC.smooth D.bad解析:选A 根据语境可知,“我”对让他独自旅行的决定心存疑惑,不断祈祷,考虑了所有可能出错的事情go wrong为固定搭配,意为“出错”,故A项正确wild意为“野生的”;smooth意为“光滑的”13.A.arrive B.makeC.manage D.deserve解析:选B 根据下文中的“Feeling anxious”,并结合空前的“The second text said his luggage didnt”可以判断,他的第二条短信说他的行李没有准时送达,“我”感到着急make it为固定搭配,意为“准时到达”,故B项正确deserve意为“值得”14.A.bring B.turnC.settle D.track解析:选D 根据上文可知,儿子的行李没有准时送达,“我”非常着急,疯狂地追查他的行李信息track down为固定搭配,意为“追查,跟踪”,符合语境bring down意为“减少,击败”;turn down意为“拒绝”;settle down意为“定居”15.A.homeland B.airportC.supermarket D.car解析:选B 根据空后的“and suggested he go to the airlines office”可知,“我”建议他去航空公司的办公室。
据此可以判断,“我”劝说他回到机场airport意为“机场”;homeland意为“祖国”16.A.failed B.workedC.paid D.lost解析:选A 根据空后一句“All the while Dylan was texting me。