高考英语一轮复习 阅读理解练习(三)11

山西五台县2017高考英语阅读理解一轮练习阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项Below is a selection from a popular science book.If blood is red,why are veins(静脉) blue?Actually,veins are not blue at all.They are more of a clear,yellowish colour.Although blood looks red when its outside the body,when its sitting in a vein near the surface of the skin,its more of a dark reddish purple colour.At the right depth,these bloodfilled veins reflect less red light than the surrounding skin,making them look blue by comparison.Which works harder,your heart or your brain?That kind of depends on whether youre busy thinking or busy exercising.Your heart works up to three times harder during exercise,and shifts enough blood over a lifetime to fill a supertanker.But,in the long run,your brain probably tips it,because even when youre sitting still your brain is using twice as much energy as your heart,and it takes four to five times as much blood to feed it.Why do teeth fall out,and why dont they grow back in grownups?Baby (or “milk”) teeth do not last long;they fall out to make room for bigger,stronger adult teeth later on.Adult teeth fall out when they become damaged,decayed and infected by bacteria.Once this second set of teeth has grown in,youre done.When theyre gone,theyre gone.This is because nature figures youre set for life,and what controls regrowth of your teeth switches off.Do old people shrink as they age?Yes and no.Many people do get shorter as they age.But,when they do,it isnt because theyre shrinking all over.They simply lose height as their spine(脊柱) becomes shorter and more curved due to disuse and the effects of gravity(重力).Many (but not all) men and women do lose height as they get older.Men lose an average of 34 cm in height as they age,while women may lose 5 cm or more.If you live to be 200 years old,would you keep shrinking till you were,like 60 cm tall,like a little boy again?No,because old people dont really shrink!It is not that they are growing backwards—their legs,arms and backbones getting shorter.When they do get shorter,its because the spine has shortened a little.Or,more often,become more bent and curved.Why does spinning make you dizzy(眩晕的)?Because your brain gets confused between what youre seeing and what youre feeling.The brain senses that youre spinning using special gravityandmotionsensing organs in your inner ear,which work together with your eyes to keep your vision and balance stable.But,when you suddenly stop spinning the system goes out of control,and your brain thinks youre moving while youre not!Where do feelings and emotions come from?Mostly from an ancient part of the brain called the limbic system.All mammals have this brain area—from mice to dogs,cats,and humans.So all mammals feel basic emotions like fear,pain and pleasure.But since human feelings also involve other,newer bits of the brain,we feel more complex emotions than any other animal on the planet.If exercise wears you out,how can it be good for you?Because our bodies adapt to everything we do to them.And as far as your body is concerned,its “use it,or lose it”!Its not that exercise makes you healthy;its more that a lack of exercise leaves your body weak and easily affected by disease.1.What is the colour of blood in a vein near the surface of the skin? A.Blue. B.Light yellow.C.Red. D.Dark reddish purple.解析 细节理解题。
根据第一个标题下的“...its more of a dark reddish purple colour.”可知答案答案 D2.Why do some old people look a little shrunken as they age?A.Because their spine is in active use.B.Because they are more easily affected by gravity.C.Because they keep growing backwards.D.Because their spine becomes more bent.解析 细节理解题根据第四个标题下的“They simply lose height as their spine(脊柱) becomes shorter and more curved due to disuse and the effects of gravity(重力).”可知,老年人变矮是因为脊柱收缩和弯曲造成的答案 D3.Which of the following statements about our brain is true?A.In the long run,our brain probably works harder than our heart.B.When our brain senses the spinning,we will feel dizzy.C.The brains of the other mammals are as complex as those of humans.D.Our feelings and emotions come from the most developed area in our brain.解析 细节理解题。
根据第二个标题下的第三句“But,in the long run,your brain...”可知答案为A项此题最易误选B项,根据第五个标题下的最后一句可知,眩晕是由于 “你已经不动了,而你的大脑认为你还在动”的错觉引起的答案 A4.What is the main purpose of the selection?A.To give advice on how to stay healthy.B.To provide information about our body.C.To challenge new findings in medical research.D.To report the latest discoveries in medical science.解析 写作意图题考生易误选D项,但是在医学领域,概括失误文章主要涉及我们身体的问题,包括身体的、情绪的等等故选择B项较全面答案 B阅读下列短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项 【2014二模】Mo Yan, a Chinese writer has won the 2012 Nobel Prize in Literature, announced the Swedish Academy in Stockholm on Thursday. The win makes Mo Yan the first Chinese citizen to win the Nobel in its history. Informed of his win today, the author, who was having dinner at home, was “overjoyed and scared”.Born in 1955 to parents who were farmers, Mo Yan--a pen name for Guan Moye, grew up in Gaomi in Shandong province in eastern China. At the age of 12, he left school to work, first in agriculture, later in a factory, In 1976 he joined the army and during this time began to study literature and writing.He published his first book in 1981, but found literary success in 1987 with Hong Gaoliang Jiazu, which was successfully filmed in the stone year, directed by famous Chinese director Zhang Yimou. In his writing, Mo Yan draws on his youthful experiences and on settings in the province of his birth and his works show the life of Chinese people as well as the country’s unique culture and folk customs. Mo Yan is known as a prolific (多产的)writer. In addition to his novels, he has published many short stories and essays on various topics. Despite his social criticism, he is seen in his homeland as one of the most famous contemporary authors. Dozens of his works have been translated into English, French, Japanese and many other languages.The awarding ceremony was held on December 10. Mo Yan won a medal, a personal diploma and a cash award of about $1 million.46. How did Mo Yan feel when he was told about the news?A. Excited and proud. B. Worried and cautious. C. Uncertain and shocked D. Happy and surprised..47. Mo Yan developed his ability for writing when he was ________. A. in the army B. in a factory C. on a farm D. in a school48. One of Mo Yan’s characteristics of writing is that he _________. A. explains difficult matters in simple words B. writes about topics he is familiar with C. focuses on social problems in the country D. describes his characters in a unique way49. What’s the best title for this passage? A. Mo Yan Wins Nobel Prize in Literature B. An Introduction to Nobel Prize C. How Mo Yan Gets Nobel Prize D. A World Famous Writer, Mo Yan【参考答案】46-49 DABA 阅读理解。
Imagine,one day,getting out of bed in Beijing and being at your office in Shanghai in only a couple of hours,and then,after a full day of work,going back home to Beijing and having dinner there.Sounds unusual,doesnt it? But its not that unrealistic,with the development of China’s high—speed railway system.And that’s not a11.China has an even greater high—speed railway plan—to connect the country with Southeast Asia,and eventually Eastern Europe.China is negotiating to extend its own high-speed railway network to up to 17 countries in 1 0 to 15 years,eventually reaching London and Singapore.China has proposed three such projects.The first would possibly connect Kunming with Singapore via Vietnam and Malaysia.Another could start in Urumqi and go through Kazakhstan and Uzbekistan,and possibly to Germany.The third would start in the northeast and go north through Russia and then into Western Europe.If China’s plan for the high-speed railway goes forward,people could zip over from London to Beijing in under two days.The new system would still follow China’s high—speed railway standard.And the trains would be able to go 346 kilometers an hour,almost as fast as some airplanes. China’s bullet train(高速客车),the one connecting Wuhan to Guangzhou,already has the World’s fastest average speed.It covers 1,069 kilometers in about three hours.Of course,there are some technical challenges to overcome.There are so many issues that need to be settled,such as safety,rail gauge(轨距),maintenance of railway tracks.So,it’s important to pay attention to every detail.But the key issue is really money.China is already spending hundreds of billions of yuan on domestic railway expansion.China prefers that the other countries pay in natural resources rather than with capital investment.Resources from those countries could stream into China to sustain development.It’11 be a win-win project. For other countries,the railway network will definitely create more opportunities for business,tourism and so on,not to mention the better communication among those countries.For China,such a project would not only connect it with the rest of Asia and bring some much-needed resources,but would also help develop China’s far west.We foresee that in the coming decades,millions of people will migrate to the western regions,where the land is empty and resources unused.With high-speed trains,people will set up factories and business centers in the west once and for a11.And they’11 trade with Central Asian and Eastern European countries.( ) 1. China’s new high-speed railway plan will be a win-win project because . A. China will get much-needed resources and develop its western regions B. China and the countries involved will benefit from the project in various ways C. China will develop its railway system and communication with other countriesD. the foreign countries involved will develop their railway transportation,business and tourism选B在文章倒数第二段中有明确答案( ) 2. According to the passage,the greatest challenge to the new high-speed railway plan is .A. technical issues B. safety of the systemw_w w.C. financial problems D. maintenance of railway tracks选C . 在文章第8段看到 There are so many issues that need to be settled...及第9节中 But the key issue is really money( ) 3. Which of the following words best describes the author’s attitude towards China’s high-speed railway plan? A. Critical. B. Reserved. C. Doubtful D. Positive.选D . 尽管在文章第8,9段中 提到存在的问题,但从最后两段中不难看出作者是持支持的态度( ) 4. Which of the following might be the best title for the passage?A. New Railway Standards B. Big Railway DreamsC. High—speed Bullet Trains D. International Railway Network选B. 贯穿全文须知这只是一个梦想阅读下列短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
2014一模】In every British town, large and small, you will find shops that sell second-hand goods. Sometimes such shops deal mostly in furniture, sometimes in books, sometimes in ornaments and household goods, sometimes even in clothes.The furniture may often be “antique”, and it may well have changed hands many times. It may also be very valuable, although the most valuable piece will usually go to the London salerooms, where one piece might well be sold for hundreds of thousands of pounds. As you look around these shops and see the polished wood of chests and tables, you cannot help thinking of those long-dead hands which polished that wood, of those now-closed eyes which once looked at these pieces with love.The books, too, may be antique and very precious; some may be rare first printings. Often when someone dies or has to move house, his books may all be sold, so that sometimes you may find whole libraries in one shop. On the border between England and Wales, there is a town which has become a huge bookshop as well. Even the cinema and castle have been taken over, and now books have replaced sheep as the town’s main trade. There are also much more humble shops, sometimes simply called “junk shops”, where you can buy small household pieces very cheaply. Sometimes the profits from these shops go to charity. Even these pieces, though, can make you feel sad; you think of those people who once treasured them, but who have moved on, to another country or to death.Although the British do not worship their ancestors, they do treasure the past and the things of the past. This is true of houses as well. These days no one knocks them down; they are restored until they are often better than new. In Britain, people do not buy something just because it is new. Old things are treasured for their proven worth; new things have to prove themselves before they are accepted.57.Books found in second-hand book shops may _____.A.be copies of the earliest printing B.be on sale for the first timeC.never be worth very much D.never be rare58.Second-hand goods sometimes fill you with sadness because_____.A.they are too expensive for average buyers B.they remind you of the original ownerC.they are now neglected D.they are sold for charity59.Which of the following word can best take the place of the word “antique” in the second paragraph?A.invention B.possession C.material D.relic 60.According to the passage, the British people_____.A.do not respect old things because they are not fashionableB.like to build new houses simply because it is fashionable to do soC.like to buy new things because they are fashionableD.do not like to buy things simply because they are fashionable【参考答案】57—60 ABDD。