当前位置首页 > 中学教育 > 高考
搜柄,搜必应! 快速导航 | 使用教程  [会员中心]

全国通用版高考英语大一轮复习单元检测卷29Unit4Globalwarming新人教版

文档格式:DOC| 7 页|大小 37.50KB|积分 15|2022-09-21 发布|文档ID:154841167
第1页
下载文档到电脑,查找使用更方便 还剩页未读,继续阅读>>
1 / 7
此文档下载收益归作者所有 下载文档
  • 版权提示
  • 文本预览
  • 常见问题
  • Unit 4 Global warming Ⅰ.阅读理解AThey may be tiny, and live for just three months, but ants could be the key to solving climate change. Rough harvester ants have been found to “weather” minerals in sand to produce calcium carbonate, also known as limestone(石灰岩).When the ants make this limestone, the process traps carbon dioxide in the rock, ultimately removing it from the atmosphere. It is uncertain how the minerals are changed, however, and theories vary a lot from ants licking the sand to excreting (排泄) the substance. Professor Dorn buried sand at six sites in the Catalina Mountains in Arizona, and Polo Duro Canyon in Texas, 25 years ago. Every five years, he measured the minerals in the sand, and discovered the ants broke down minerals up to 300 times faster than sand left undisturbed.Professor Dorn believes the ants collect calcium and magnesium(镁) and use these elements to make the limestone. This may occur when ants lick sand grains to stick them to the walls of their nests. Alternatively, the limestone could be created from bacteria in the insects gut before it is excreted. This process is similar to what's known as carbon sequestration(隔离).Natural carbon sequestration is the process on Earth that manages the carbon dioxide expelled by animals and humans. Trees and the oceans help trap this carbon dioxide.Another method is geological sequestration where the carbon dioxide is pumped into underground chamber, or into areas full of calcium and magnesium. Carbon dioxide reacts with these elements to form limestone. It is this latter method that Dorn believes the ants perform naturally.But Professor Dorn claims it is still unknown how much atmospheric carbon is removed by the ants.语篇导读 本文为说明文。

    多恩教授认为,蚂蚁也许是应对气候变化的关键因素他通过实验证明蚂蚁能够吸收空气中的二氧化碳,但是具体能吸收多少至今尚未确定1.The fifth paragraph is mainly about ________.A.how ants break down limestoneB.how ants change minerals into limestoneC.how ants decorate their nests with sandD.how ants use sand to kill bacteria解析 B 主旨大意题本段大意:多恩教授认为蚂蚁舔沙砾把它们粘在巢穴的墙上时,可能会收集钙和镁制造石灰岩或者,石灰岩可以从蚂蚁的肠道细菌中产生,再排泄出来这都是关于蚂蚁如何制造或产生石灰岩的,故选B 项2.What is the possible meaning of the underlined word “expelled”?A.Sent out. B.Taken in. C.Broken up. D.Given away.解析 A 词义猜测题本句句意:地球上自然碳汇是处理动物和人类expelled的二氧化碳的过程。

    根据常识可知,动物和人类排放二氧化碳send out放出;take in 吸收;break up打碎,结束;give away泄露(消息、秘密等),故选A项3.According to Dorn, scientists still don't know ________.A.the effect of CO2 on ants' survivalB.the method of ants' removing CO2C.the amount of CO2 removed by antsD.the time when ants absorb CO2解析 C 细节理解题根据最后一段可知,多恩教授目前尚不清楚蚂蚁吸收了多少大气中的碳,故选C项4.The main idea of the passage is that ________.A.ants build their nests to keep CO2 out B.ants use limestone to absorb a great deal of CO2C.ants are pioneers in solving global warmingD.ants may remove CO2 from atmosphere解析 D 主旨大意题。

    第一段说...but ants could be the key to solving climate change,后面介绍了多恩教授的实验,最后多恩教授称目前尚不清楚蚂蚁吸收了多少大气中的碳因此全文主要讲蚂蚁可能会吸收大气中的二氧化碳并介绍相关实验,故选D项BDuring a research experiment a marine(海洋) biologist placed a shark into a large holding tank and then released several small fish into the tank. 5.________The marine biologist then inserted a strong piece of clear fiberglass(纤维玻璃) into the tank, creating two separate parts. She then put the shark on one side of the fiberglass and a new set of small fish on the other.Again, the shark quickly attacked. This time, however, the shark hit the fiberglass divider and bounced off. 6.________ Meanwhile, the small fish swam around unharmed in the second part. Eventually, about an hour into the experiment, the shark gave up.This experiment was repeated several dozen times over the next few weeks. 7.________ Eventually the shark got tired of hitting the fiberglass divider and simply stopped attacking altogether.The marine biologist then removed the fiberglass divider, but the shark didn't attack. 8.________ So, they swam wherever they wished, free from harm. Like the shark in the story, many of us, after experiencing setbacks and failures, emotionally give up and stop trying. 9.________ In other words, we continue to see a barrier in our heads, even when no “real” barrier exists between where we are and where we want to go.A.At the same time, the shark tried again and again.B.We believe that because we were unsuccessful in the past, we will always be unsuccessful.C.The shark was trained to believe a barrier existed between it and the small fish.D.It kept repeating this behavior every few minutes fruitlessly.E.We should keep on trying even if we meet obstacles.F.Each time, the shark got less aggressive and made fewer attempts to attack the small fish.G.As you would expect, the shark quickly swam around the tank, attacked and ate the smaller fish.语篇导读 本文为议论文。

    大鱼吃小鱼是自然法则,也是鲨鱼的生存法则然而,当鲨鱼与小鱼之间多了一块透明纤维玻璃后,鲨鱼又会做出怎样的举动呢? 5.解析 G 顺承关系上句讲到:在一项实验中,海洋生物学家将鲨鱼放入一个大型水槽,并在水槽中放入了几条小鱼承接上句,空处应讲到放进小鱼的后果,即G项:正如你所想的,鲨鱼迅速在水槽中游动,袭击并吃掉小鱼,故选G项 6.解析 D 顺承关系本段共分为三个部分,第一部分讲到鲨鱼像上次一样进攻小鱼但被纤维玻璃弹开,第三部分讲到结果是鲨鱼放弃了吃小鱼,因此中间的一部分是承上启下,讲述鲨鱼一遍遍尝试的过程,故A、D两项符合题意,然而A项中的at the same time与下文中的meanwhile重复,故选D项 7.解析 F 递进关系上句讲到这项实验在接下来的几个星期里重复了好几十次下句交代了实验结果:鲨鱼最终疲于撞击纤维玻璃挡板,因此停止了攻击行为在此之前,实验中所显现的过程如F项:每一次实验,鲨鱼的攻击性越来越弱,袭击小鱼的尝试越来越少,这与最终的结果构成递进关系,故选F项 8.解析 C 诠释关系上句讲到:海洋生物学家取出了纤维玻璃挡板,但鲨鱼还是没有攻击(小鱼)空处则对鲨鱼这一举动作出解释,即C项:鲨鱼已经被训练得去相信挡板依然存在于它和小鱼之间,故选C项。

    9.解析 B 顺承关系上句讲到,与故事中的鲨鱼一样,我们许多人在经历挫折和失败后,就总想放弃并且不再尝试B项(因为过去有失败的经历,因此我们就认为自己总是会失败),承接上文并与下文表达同义,故选B项Ⅱ.完形填空Jaguar(美洲虎) is an endangered animal. It is said that there are less than 20 in the world __1__, one of which is now living in the national zoo of Peru. In order to __2__ this jaguar, Peruvians __3__ a pitch of land in the zoo for it, where there are flocks of animals for it to eat. Anyone who has visited the zoo praised it to be the “Heaven of Tiger”. However, no one has ever seen the jaguar hunt the animals. __4__ people could see is its lying in house eating and sleeping.Some people thought the jaguar felt too lonely so they rented a female tiger to __5__ it. Nonetheless, it did not make much __6__. The jaguar just sometimes went out of its house with its “girlfriend” and stayed in the sun for a while.“It is __7__ for the jaguar to be lazy in this environment. Tiger is the king of forest but you simply put some small __8__ around it. That is why it shows no __9__ in going out. Why don't you put two wolves around it?” a visitor proposed. Others __10__ him and put five panthers(黑豹) into its __11__. Since then, the jaguar didn't go back to its house any more. It either stood on top of the hill roaring or __12__ from the hill strolling without sleeping all day, totally got back to its __13__.In our world, __14__ creature without any rivals is lifeless. If a man lives without __15__, he is bound to be satisfied __16__ the present and will not strive for the better. __17__ environment tends to __18__ successful people. Therefore, your rivals are not your opponents, but your good __19__! In our lives, we need some rivals to be particular about us and supervise us with __20__ requirements and standards. Due to our rivals, we can bring out our potential to the best!语篇导读 本文为夹叙夹议文,通过讲述美洲虎在动物园生活的情况来告诉我们:人生应该拥有对手。

    1.A.accurately B.possiblyC.currently D.clearly解析 C 此处表示目前美洲虎在世界上现存不到20只currently目前,当前,故选C项2.A.find B.protectC.hunt D.murder解析 B 上文讲到美洲虎现存不足20只,下文讲到秘鲁人把美洲虎饲养在动物园,因此此处应是为了保护它,故选B项3.A.singled out B.looked outC.took out D.came out解析 A 秘鲁人在动物园中单独挑出一块地饲养这只美洲虎single out挑选出;look out注意;take out拿出;come out出版,故选A项4.A.Which B.WhoC.When D.What解析 D 人们所看到的是美洲虎躺在虎穴中吃饭和睡觉此处为主语从句,see后面缺少宾语,故用What引导主语从句5.A.destroy B.fightC.accompany D.hug解析 C 上文提到一些人认为美洲虎很孤单,此处应是指他们租来一只雌虎陪伴(accompany)美洲虎,故选C项6.A.difference B.useC.advice D.progress解析 A make much difference有很大影响,产生很大作用,符合句意,故选A项。

    7.A.particular B.usefulC.likely D.normal解析 D 根据下文内容可知,此处指美洲虎在这种环境中变懒是很正常的(normal),故选D项8.A.animals B.sheepC.pigs D.vegetables解析 A 根据第一段第三句中的...where there are flocks of animals for it to eat可知,此处应是指放入一些小动物,故选A项9.A.interest B.difficultyC.attitude D.expression解析 A show no interest in doing sth对做某事不感兴趣,为固定搭配,故选A项10.A.agreed on B.agreed withC.agreed to D.did with解析 B agree on在某方面达成一致看法;agree with同意某人;agree to同意(意见、建议等);do with处理空格后宾语为him,故选B项11.A.classroom B.boundaryC.territory D.courtyard解析 C 人们觉得他说的有道理,就把5只黑豹投进虎园。

    classroom教室;boundary范围,界限;territory领地;courtyard庭院,故选C项12.A.went away B.wrote downC.put down D.went down解析 D 此处指美洲虎从山上下来巡视go away离开;write down写下;put down放下;go down走下来,故选D项13.A.position B.natureC.existence D.reality解析 B 上文提到美洲虎不再整天睡觉,而是恢复了老虎的天性(nature),故选B项14.A.one B.someC.any D.none解析 A 句意:在我们的世界中,一种没有任何对手的生物会变得毫无生机,故选A项15.A.teachers B.relativesC.rivals D.lovers解析 C 根据上文列举的美洲虎的例子以及本段第一句可知,此处表示“没有对手(rivals)”,故选C项16.A.to B.withC.across D.into解析 B be satisfied with对……感到满意,故选B项17.A.Good B.DifficultC.Smooth D.Different解析 B 根据下文可知,此处指艰难的环境孕育成功者,故选B项。

    18.A.realize B.cultivateC.destroy D.produce解析 B 参见上题解析realize实现;cultivate培养;destroy毁坏;produce生产,故选B项19.A.schoolmates B.friendsC.colleagues D.teammates解析 B 空前说你的对手不是你的竞争者,结合句中but可知,空处应填与opponents相对比的事物,故选B项20.A.obvious B.realC.strict D.familiar解析 C 根据语境可知,此处指我们需要对手来对我们百般挑剔,并用严格的(strict)要求和标准监督我们,故选C项Ⅲ.短文改错In China, whether old people should be helped when they have a fall ① a puzzling problem, but one experience has ② changed my view.Last Monday, on the way to③ home after school, I was walking on the road ④ I saw an old man fall to the ground. Without hesitation, I went over and tried to help him ⑤ up, but he couldn't move. Seeing him seriously injured, I dialed 120. It was not long before ⑥ ambulance came and took him to hospital.The following day, the old man's daughter was so thankful that ⑦ took out 1,000 yuan to reward me, ⑧ I politely refused it. Only after the incident did I ⑨ to realize that not all old ⑩ were evil enough to blackmail others.① 解析 主语为单数概念,指的是“帮不帮摔倒的老人”这一件事情,故谓语动词seem用第三人称单数形式。

    ② 解析 修饰谓语动词has changed用副词③ 解析 home是副词,其前不用介词④ 解析 主句是过去进行时was walking,从句是一般过去时saw,while只能表示某一段时间,不能表示某一时间点,when两者都可以表示,故用when⑤ 解析 help sb (to) do sth帮助某人做某事⑥ 解析 此处泛指“一辆”救护车且ambulance以元音音素开头,故其前用不定冠词an⑦ 解析 此处指the old man's daughter⑧ 解析 对方给钱,但“我”拒绝了,前后是转折关系⑨ 解析 Only在句首修饰状语,句子部分倒装,did I之后为动词原形⑩ 解析 由all和were可知此处应用man的复数形式。

    点击阅读更多内容
    卖家[上传人]:wuyoumei
    资质:实名认证